Kesätöissä Pohjoismaissa

Teksti: Lauri Virtanen

Grafiikka: Anni Hakkarainen

Oletko 18–30 -vuotias ja kiinnostunut työskentelystä toisessa Pohjoismaassa tai itsehallintoalueella? Siinä tapauksessa sinua saattaisi kiinnostaa Nordjobbin välittämät kausityöt.

Työn hakeminen tätä kautta on helppoa, ja kaiken lisäksi se on ilmaista. Tarjolla olevat työmahdollisuudet vaihtelevat eri maissa vuodenajan mukaan. Tarjolla on tyypillisiä kesätyöpaikkoja kuten tehtaita, varastoja, puutarha-alan töitä, siivoustöitä sekä paljon hotelli- ja ravintola-alan töitä. Mahdollisuudet saada työtarjous tätä kautta vaihtelevat iän, kokemuksen ja kielitaidon mukaan. Valtaosa suomalaisista nuorista suuntaa Nordjobbin välityksellä Ruotsiin hoitoalan töihin. Asunnon saannissa ja muissa käytännön asioissa, kuten verokortin hankkimisessa avustetaan luonnollisesti. Osassa kohteissa järjestetään mielekästä kulttuuri- ja vapaa-ajan toimintaa, johon osallistuminen on ilmaista ja täysin vapaaehtoista. 

Kiinnostuin itse Nordjobbista heti, kun olin kuullut siitä yläasteen ruotsin tunneilla. Keväällä 2016 minulla oli oivallinen tilaisuus hakea kesätyötä tätä kautta, ja lopulta kesätyö järjestyi Tanskan Skagenissa Skagerak Pelagic -nimisestä suuresta kalatehtaasta. Tämä ensimmäinen Nordjobb-kesätyö oli mielestäni kaikkein kivoin, sillä työkaverit olivat aivan mahtavia, ja kaiken lisäksi palkka oli erittäin hyvä. Itse olen työskennellyt yhteensä viisi kertaa Tanskassa ja kerran Norjassa. Molemmissa maissa olen ollut erilaisissa työtehtävissä. Näiden kokemuksien myötä olen oppinut paljon ruotsia, norjaa ja tanskaa. Kokemus omasta pärjäämisestäni omillani vieraassa ympäristössä on parantanut itsetuntoani. Mielestäni nämä työt ovat olleet hieno tapa kartuttaa työkokemusta. Monilla, jotka harkitsevat hakemista epäröivät omaa ruotsin kielen taitoaan, mutta voin todeta, että monessa työssä esimerkiksi Tanskassa ja Islannissa työkielenä on kuitenkin useimmin englanti kuin jokin pohjoismainen kieli. 

Nordjobbin visio on parantaa pohjoismaisten kielten ja kulttuurien tietämystä pohjoismaissa. Toisena tavoitteena on edistää työvoiman liikkuvuutta Pohjoismaissa. Monesti tällainen kokemus on ensiaskel kohti pohjoismaista yhteistyötä. Itse olen osallistunut jälkeenpäin myös Pohjola-Nordenin nuorisoliittojen järjestämiin tapahtumiin, kuten café Nordeniin kaksi kertaa. Suosittelen kaikkia vähänkään toisessa Pohjoismaassa työskentelystä kiinnostunutta tekemään hakemuksen internetissä.